Nuijantalo - historiakuva

Historia

Maanviljelijä Simo Anttila lahjoitti 8.2.1907 tontin Suomalaisen puolueen talon rakentamista varten. Talonrakentamisesta oli päätetty tammikuun lopulla Onkkaalan Raukolassa pidetyssä Nuijan kokouksessa.
Erityinen rakennuskomitea huolehti käytännön toimenpiteistä ja puutavara saatiin talkoilla kevään aikana. Talon piirustukset laati arkkitehti Toivo Paatela ja rakentaminen aloitettiin loppukeväästä. Talo valmistui nopeasti ja sen vihkiäisiä vietettiin jo saman vuoden joulukuun 29. päivänä. Kallista rakennushanketta rahoitettiin keräämällä varoja mm. järjestämällä juhlia, tapahtumia, arpajaisia ja iltamia. Pälkäneen Nuijantalo oli ensimmäinen kyseisessä vaalipiirissä maaseudulle rakennettu suomalaisen puolueen talo.

Nuijantalon toiminta oli alusta asti hyvin vilkasta ja vuoden 1908 lopulla rakennus toimi myös Pälkäneen kuntatupana, jossa pidettiin ensimmäinen kuntakokous 22.12.1908. 

Marraskuun 13. päivänä 1917 Nuijantalolla pidettiin Pälkäneen pitäjän suojeluskunnan perustava kokous ja uusi suojeluskunta aloitti harjoittelun Nuijalla. Helmikuussa 1918 punaiset ottivat Nuijantalon kasarmikseen sekä vallankumousoikeuden istuntopaikaksi. Tässä tarkoituksessa se pysyi maaliskuun loppuun asti, jolloin suojeluskunta asettui Nuijantalolle. 

Nuijantalon toiminta oli aktiivista 1920- ja 1930-luvuilla. Juhlia, iltamia ja kaikenlaisia näytelmiä sekä voimisteluharjoituksia järjestettiin innokkaasti. Nuijantalolla ryhdyttiin myös näyttämään elokuvia vuonna 1934.

Nuijantalolla on toiminut kirjasto sotavuosien jälkeisiin vuosiin asti ja vuosina 1946–1952 kaksiluokkainen oppikoulu. Tämän jälkeen talo on toiminut erilaisen urheilutoiminnan keskuksena ja huoltopisteenä ja lisäksi siellä on ollut käräjäoikeus, tanssia, teatteria, painonnostoa, voimistelua, diskoja, nuorteniltoja, häitä, hautajaisia ja muita perhe-/sukujuhlia. 

Nuijantalo on vahva osa Kankilan raitin kulttuurihistoriallista maisemaa ja vahva osa koko Pälkäneen kuntakeskuksen henkeä.

v 2023 Nuijantalolla kunnioitetaan vanhaa, mutta mennään rohkeasti myös eteenpäin, kahvila tilat ovat uudistettu sekä uuden yrittäjän ideoilla kehitetty ruoka, juoma – ja tapahtumatarjontaa. 

Olette lämpimästi tervetulleita nauttimaan vanhan talon tunnelmasta ja maittavista lähiruoka elämyksistä!